Jedzenie

Dobre jedzenie

DAL Z SOCZEWICY

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały batat (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki przyprawy curry (lub garam masala) i szczypta chili do smaku
  • 300 g (1 i 1/2 szklanki) czerwonej soczewicy
  • 750 ml bulionu jarzynowego lub osolonej wody
  • 125 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18% do zup i sosów)
  • do podania: 200 g ryżu, świeża kolendra